Veľká noc Krásnohorská Dlhá Lúka 2017

Veľká noc 2017:  14.4.-18.4.2017

Juhozápadná časť východného Slovenska, Slovenský kras, Krásnohorská Dlhá Lúka, Penzión Jozefína
Slovenský kras je najrozsiahlejšie a najtypickejšie krasové územie Slovenska. Rozprestiera sa v juhovýchodnej časti Slovenského Rudohoria na ploche cca 440 km. Od roku 1973 bol vyhlásený Slovenský kras za chránenú krajinnú oblasť, patrí k vzácnym prírodno-krajinárskym územiam strednej Európy, zaradený do siete pod záštitou UNESCO.
70 účastníkov z toho 21 detí
 
Piatok, 14.4.2017
Cestou zastávka vo Vígľaši – prehliadka znovuobnoveného zámku Vígľaš, ktorý bol odkúpený súkromným investorom následne z ruín (od roku 1945) od roku 2009 do roku 2013 zrekonštruovaný. Účasť 57 účastníkov.  Po ubytovaní sa časť turistov vybrala na návštevu Krásnohorskej jaskyne (netradične sprístupnená jaskyňa, zapísaná v UNESCO), známa svojím najväčším kvapľom – výška 33 m.
V piatok poobede 3 turisti vystúpili po žltej značke od penziónu na Silickú planinu, následne na Dievčenskú skalu (660 m) a späť (cca 8 km). Z výhliadky Dievčenská skala bol impozantný výhľad do celého údolia Gemeru – severnej časti Slovenského krasu,mesto Rožňava, priľahlé obce, hrad Krásna Hôrka, na hrebeň Nízkych Tatier, Slovenské Rudohorie s Volovcom, Slovenský raj a v pozadí bolo vidieť aj časť Vysokých a Belianskych Tatier.
 
Sobota, 15.4.2017
Všetci účastníci zájazdu sa vybrali autobusom k ústiu Gombaseckej jaskyne, kde absolvovali jej prehliadku. Po prehliadke sa autobusom presunuli po strmých serpentínach na Silickú planinu. Z rázcestia 65 turisti absolvovali kratšiu túru k Silickej ľadnici (verejne neprístupná ľadová jaskyňa), kde mali možnosť vidieť vo vchode kusy ľadu. Od jaskyne pokračoval turistický chodník do obce Silica. Účastníci len kratšej túry (cca 3 km) sa autobusom odviezli späť zo Silickej planiny a navštívili obec Betliar, kde sa konali slávnosti a mali možnosť si prezrieť rozľahlý park pri kaštieli Betliar (konala sa tu i autogramiáda s hercami z filmu 1890). Zdatnejší turisti pokračovali hrebeňom Silickej planiny až na Dievčenskú skalu a strmším vzostupom do Krásnohorskej Dlhej Lúky (celá trasa cca 20 km, traja turisti absolvovali výstup už z Gombaseckej jaskyne v celkovej dĺžke 24 km). Dlhšej trasy sa zúčastnilo 41 turistov, z toho 10 starších detí.  Cestou mali možnosť obdivovať Silickú planinu a rozmanitosti krasovej krajiny, kde sa nachádza cca 1000 jaskýň.

Nedeľa, 16.4.2017
Takmer všetci turisti (64 účastníkov) sa autobusom presunuli k ústiu Zádielskej tiesňavy , vzdialenej cca 22 km od miesta ubytovania. Odtiaľto absolvovali náučným chodníkom trasu k Zádielskej chate Ranč a späť (cca 6,6 km). Zdatnejší 12 turisti sa vybrali dlhšou trasou na Zádielskú planinu a cez vrchol tiesňavy, odkiaľ sa im naskytli nádherné výhľady na impozantné bralá Zádielskej tiesňavy, ktorá je turisticky veľmi vyhľadávaná a považovaná za jednu z najkrajších na Slovensku. Skalným a strmým chodníkom vzostup k ústiu tiesňavy. Presun autobusom okolo zrúcaniny Turnianskeho hradu a prehliadka impozantnej sochy anjela v obci Háj (výška 15m, dar z filmovania americkej spoločnosti „Za nepriateľskou líniou“. Presun na penzión. 

Pondelok, 17.4.2017
Tradičná veľkonočná šibačka, časť turistov (8) absolvovali prehliadku Krásnohorskej jaskyne. Štyria turisti sa vybrali peši do Rožňavy a späť (15 km), niektorí turisti sa vybrali peši do Krásnej Hôrky k mauzoleu Andrássyovcov a k hradu Krásna Hôrka (10 km). Hrad je momentálne v rekonštrukcii po požiari,  je považovaný za jeden z najkrajších a najzachovalejších hradov Slovenska. Niektorí sa vybrali prezrieť  si okolie obce. Športové hry detí a dospelých v areáli ubytovania.

Utorok, 18.4.2017
Cestou domov prehliadka kaštieľa Betliar, ktorý patrí k najkrajším a najzachovalejším na Slovensku (rozsiahla zbierka kníh, nábytku, porcelánu). Umelecky hodnotný je aj rozsiahly priľahlý anglický park.

Fotogaléria

Tento obsah bol zaradený v Turistické akcie. Zálohujte si trvalý odkaz.